Cum a ajuns un britanic în Danemarca sa stabileasca designul uneia dintre cele mai apreciate companii din tara?
Cititi mai jos si aflati cum a construit David Lewis pe baza mostenirii Bang & Olufsen.
„Forma nu este altceva decat o extensie a continutului”, a spus David Lewis pentru Revista Beolink în 2003. „Cine spune ca boxele ar trebui sa se ascunda in colturi? Cu cat se apropie de tine, cu atat suna mai bine!” Este destul de graitor ca cuvintele designerului sef al lui Bang & Olufsen le parafraza aproape exact pe cele ale scriitorului si poetului american Charles Olson, scriind in manifestul sau, Projective Verse – muzica si poezia sunt, pana la urma, ambele graitoare.
Lewis s-a nascut în Marea Britanie în 1939 si a absolvit Central School of Art din Londra în 1960. Mutandu-se in Danemarca un an mai tarziu, a inceput sa lucreze pentru Bang & Olufsen sub conducerea legendarilor designeri Jacob Jensen si Henning Moldenhawer. Primul sau produs a fost televizorul Beovision 400. Alte lucrari timpurii ale sale au inclus sistemul Beolab 5000 – in timp ce el l-a ajutat pe Jensen cu designul sau clasic din lemn si aluminiu, care i-a adus premiul iF Design în 1967.
El si-a fondat propriul atelier, David Lewis Designers, in 1982 si, in tot restul acelui deceniu, design-urile lor au fost nucleul productiei Band & Olufsen, mai ales ca compania a trecut dincolo de echipamentele stereo si pe piata de televizore in plina expansiune.
Inovatiile au inclus seria MX, primele televizoare proiectate de Bang & Olufsen. Ca intotdeauna, Lewis a avut o perspectiva unica. „Dupa cum vede el”, Torsten Valeur, „cand este stins, un televizor este o combinatie intre un acvariu si un ochi care se uita in sufrageria oamenilor. Odata ce setul este oprit, designul devine primordial. Proiectarea si crearea unui televizor care are si o „viata” atunci cand este oprit este cel mai aproape de a oferi consumatorilor o alternativa buna la acvariul gol.”
Lewis a fost patruns de ideea ca orice produs ar trebui sa aiba o viata lunga, atat in ceea ce inseamna dezirabilitatea, cat si rezistenta. El credea in evolutia lenta, producand produse noi doar atunci cand clientul avea cu adevarat nevoie de ele, mai degraba decat sa schimbe articolele existente si apoi sa relanseze cu fanfara inutila. „Astazi exista prea multa presiune, nu doar pentru designeri. Este dezamagitor intr-un fel. Poti sa ratezi lucruri interesante – ganduri ulterioare, mici idei grozave – in procesul de proiectare, pentru ca merge atat de repede”, a spus intr-un interviu pentru Wall Street Journal. „Nu n-am dori sa facem ceva care nu ar rezista. Aceasta face parte din cultura.”
Aboneaza-te si fii parte din cea mai mare comunitate de audiofili si pasionati Bang & Olufsen din Romania.